top of page

 

15 de març de 2017

                             

Presentació Festival Mirades

                                          Del 1r al 24 d’abril de 2017

​

El dia 15 de març de 2017, a la Casa Pastors de Torroella de Montgrí, s’ha dut a terme, en roda de premsa, la presentació oficial del FESTIVAL MIRADES DE FOTOGRAFIA de Torroella de Montgrí i que es realitzarà del 1r al 24 d’abril de 2017.

 

Vicenç Rovira i Riera, president de l’associació Amics de la Fotografia de Torroella de Montgrí i coordinador del Festival Mirades ha destacat “l’augment quantitatiu i qualitatiu del festival”, ja que, per exemple, les exposicions han augmentat en més d’un 50% (de 16 de l’edició anterior a 25 de la d’aquest 2017). A més, enguany s’han rebut propostes de tot Catalunya i de l’Estat espanyol, així com també de diversos països de Sudamèrica, Nova York, entre d’altres indrets i que han suposat triplicar el seu nombre en comparació a l’edició del 2015.

​

Més exposicions

 

Per poder donar cobertura expositiva a les 25 exposicions programades s’ha decidit ampliar l’indret i ubicació de les exposicions a d’altres poblacions properes a Torroella de Montgrí i l’Estartit, com La Bisbal i Ullà.

 

Cal recordar que per tal de participar en aquest festival en alguna de les exposicions programades es van lliurar els dossiers de presentació amb les propostes de cada fotògraf abans del 17 d’octubre de 2016. Els treballs seleccionats per un jurat -totalment independent a l’associació- es van fer públics el 21 d'octubre de 2016.

 

Pel·lícules i documentals com a novetats

 

Com a novetat, Rovira ha destacat, per l’edició d’aquest 2017, la projecció de pel·lícules en el Cinema Montgrí on els interessats podran acudir gratuïtament. Cal ressaltar la pel·lícula documental La Sal de la Tierra sobre la vida i treball del prestigiós fotoperiodista brasiler Sebastiao Salgado, membre de l'agència Magnum i guanyador de diversos premis World Press Photo, del Hasselblad i el Príncep d'Astúries de les Arts; el 2001 fou nomenat representant especial d'UNICEF, i és membre d'honor de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències dels Estats Units.

 

https://www.youtube.com/watch?v=nbNAXC8kqT0

(Tràiler La Sal de la Tierra)

​

Xerrades i conferències

 

Respecte a les xerrades cal destacar la que realitzarà Samuel Aranda, guanyador del World Press Photo (any 2012) i Premi Nacional Espanyol de Fotografia, Ortega y Gasset (2016). Samuel Aranda, a més, ha estat col·laborador de diverses publicacions internacionals i agències com National Geographic, Sunday Times Magazine, Stern, Le Monde, El Pais Semanal, The New York Times...

 

Alhora, també hi participarà, durant el festival, el secretari d’organització del Sindicat de la Imatge UPIFC (Unió de Professionals de la Imatge i la Fotografia de Catalunya), Lluís Salom, que centrarà la seva conferència sobre l’actualitat, problemes i defensa de la professió fotogràfica, acompanyat de diversos i interessants documentals audiovisuals.

 

A aquest sindicat hi són afiliats molts (o la majoria) dels més reconeguts i prestigiosos fotògrafs de la professió, sobretot del fotoperiodisme i que han estat guardonats amb diversos premis com Pulitzer, World Press Photo, Visa pour la Image, Creu de Sant Jordi... entre d’altres moltes distincions.

 

https://vimeo.com/115649988  Temps d’unir-se i lluitar

https://vimeo.com/99059077 20 ANYS

 

La Fira de la Fotografia

​

També, i com ha comentat Vicenç Rovira, s’ha pogut mantenir, consolidar i, inclús, augmentar els participants a la Fira de Fotografia i que es celebrarà el dia 22 d’abril, juntament amb xerrades i projeccció de pel·lícules. 

 

El festival converteix, així, a Torroella de Montgrí, i durant uns dies, en un important punt de trobada per a tots aquells aficionats i professionals de la fotografia, a més de totes aquelles altres persones que vulguin apropar-se a l’art, la comunicació i la cultura a partir de la fotografia.

 

Podeu consultar la programació d’enguany a la següent web:

 

http://www.fototorroella.cat/festivalmirades5/index.html   

 

Vicenç Rovira durant l'acte de presentació del Festival Mirades. Fotografia: Quin Sánchez

​

 1 d'abril de 2017

​

Inauguració Mirades

​

El dia 1 d’abril de 2017, s’ha portat a terme, al Claustre de l’antic Hospital de Torroella de Montgrí, la inauguració de la V edició del FESTIVAL MIRADES DE FOTOGRAFIA de Torroella de Montgrí, organitzada per l’associació Amics de la Fotografia de Torroella de Montgrí i que es celebrarà del 1r al 24 d’abril de 2017.

 

En aquest acte han participat i/o han estat presents representants de totes les administracions: Francesc Ten, director dels Serveis Territorials a Girona del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Josep Maria Rufí, alcalde de Torroella de Montgrí; Anna Maria Mercader, regidora de Cultura de Torroella de Montgrí; Natàlia Navarro, directora de INSPAI. Centre de la Imatge de la Diputació de Girona; Jaume Fontdevila, conseller de cultura del Consell Comarcal del Baix Empordà, així com Vicenç Rovira, president de l’associació Amics de la Fotografia de Torroella de Montgrí i coordinador del Festival.  Aquest acte ha convocat, a més a més, una nodrida participació de públic (un centenar) que han fet un recorregut per les exposicions on els seus autors han fet una breu presentació de cadascuna d’elles.  

 

Enguany s’ha ampliat el nombre d’exposicions donada la gran quantitat de propostes rebudes. En aquest sentit, s’ha decidit ampliar l’indret d’exposicions a d’altres poblacions properes a Torroella de Montgrí i l’Estartit, com La Bisbal i Ullà.

 

Aquest ja reconegut festival fotogràfic inclourà, a més de les exposicions de la vintena de treballs seleccionats, diverses i variades activitats relacionades amb la fotografia com xerrades, projeccions de pel·lícules i documentals, sortides i visites, tallers, fira...

 

​

Fotos: Quim Puig

7 d'abril de 2017

​

​

L’exercici de la professió fotogràfica

al Festival Mirades de Fotografia

de Torroella de Montgrí

 

El 7 d’abril, a la casa Pastors de Torroella de Montgrí, s'ha portat a terme la xerrada “L’exercici de la professió fotogràfica”, a càrrec de Lluís Salom, secretari d’organització del Sindicat de la Imatge UPIFC (Unió de Professionals de la Imatge i la Fotografia de Catalunya) dins del Festival MIRADES de Torroella de Montgrí.

​

Durant aquesta xerrada, Lluís Salom va fer una contundent crítica al Pla Nacional de Fotografia de Catalunya i, sobretot, al mètode sobre la seva elaboració i desenvolupament. D’aquesta manera, va anar desgranant diversos aspectes d’aquest Pla i va explicar, argumentar i reflexionar en 10 punts les alternatives proposades per la UPIFC, tot i recordant que és l’únic sindicat de la imatge a Catalunya i tot l’Estat espanyol, que aquest mes d’abril compleix 23 anys d’existència, i que agrupa a nombrosos fotògrafs entre els quals i entre tots reuneixen desenes de grans guardons i premis com els Word Press Photo, Visa pour l’Image, Pulitzers, medalles de Sant Jordi, etc.

​

Darrerament, aquest sindicat de la imatge, ha sortit en diversos mitjans de comunicació per la publicació d’un vídeo titulat “Passem a l’acció” en el que es fa una crida als fotògrafs per organitzar-se i fer front a abusos, com el de l'Agència Catalana de Turisme (ACT). L’Agència pretenia fer un concurs de fotografia amb 400 premis, dotats tots ells amb 200 € per igual, a fi de no pagar l’IVA a l’Agència Tributària i explotar indefinidament els drets de les imatges inclusivament davant de tercers.

​

En aquest vídeo destacats fotògrafs demanen "unitat" a la resta de companys audiovisuals per protegir la seva obra i "solidaritat per a poder defensar-te, per poder defensar-nos". Grans càmeres com Paulina Flores, Tino Soriano, Pilar Aymerich, Txema Salvans, Jordi Borràs, Pepe Baeza, Fernando Moleres, Agustí Carbonell, Emilio Morenatti, Silvia Omedes, Sandra Balsells, entre molts altres ... uneixen les seves veus per poder seguir treballant "

​

Per visionar el vídeo:  https://vimeo.com/210318546

​

A més a més, Salom va fer referència al Codi de Bones Pràctiques elaborat pel el propi sindicat, així com diversos i variats problemes en que s’ha d’enfrontar quotidianament els professionals de la fotografia i operadors de càmera.

​

 Lluís Salom durant la conferència “L’exercici de la professió  fotogràfica” (Foto: Quim Puig)

Un dels documentals que es van poder visionar durant la xerrada (Foto: Quim Puig)

 Foto de grup d'alguns dels fotògrafs expositors de MIRADES.

Parlament de les autoritats i organitzadors de l'acte d'inauguració

8 d'abril de 2017

​

Inauguració exposicions de La Bisbal i Museu Mediterrània (Torroella)

​

El dia 8, al migdia, es va inaugurar oficialment les exposicions Miscel·lània de Dolors Gibert i In Fraganti de Rosa Matesanz al Castell Palau de La Bisbal d'Empordà.

​

A la tarda va tenir lloc la inauguració de Mentawai, progrés o retrocés de Marina Calahorra al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí. 

​

Dolors Gibert presentant Miscel·lània     Mostra d'In Fraganti de Rosa Matesanz   Marina Calahorra en el acte de                                                                                                                            presentació de  Mentawai, progrés o          Fotos: Quim Puig                                                                                  retrocés

Projecció de la pel·lícula “One Hour Photo” de Mark Romanek

​

Per la tarda, al Cinema Montgrí, es va projectar la pel·lícula dirigida per Mark Romanek i interpretada per en Robin Williams, el qual es posa en la pell d’un home que viu la fantasia d’un gran amor com si fos real. Les fotografies que la dona porta a revelar a la botiga seran el motor de la història. Posteriorment tot es complica quan descobreix que el marit enganya al seu amor idealitzat i voldrà fer justícia.

Vicenç Rovira en el seu dicurs de presentació del cicle de cinema dins del Festival MIRADES. Foto Quim Puig

15 d'abril de 2017 

​

 Visita a la Fundació Vila Casas  

​

Al matí es  va portar  a terme una visita guiada i gratuïta al fons fotogràfic de la Fundació Vila Casas (Palau Solterra) de Torroella de Montgrí.

​

​

​

Vista parcial del Palau Solterra. Foto Quim Puig                                                    

Durant la visita es va explicar el fons fotogràfic i exposicions de la Fundació Vilacasas. Foto: Quim Puig  

22 d'abril de 2017

​

Fira de la Fotografia

​

A la plaça de la Vila de Torroella de Montgrí, de 10 a 18:30 hores, s'ha realitzat una trobada d’editorials de fotografia i fira de fotografies d’autor amb la participació de més de 20 expositors. 

​

Xerrades

​

Dins dels actes de la Fira de la Fotografia es van fer dues xerrades al Museu de la Mediterrània. Una, al matí, per part de Pau Guerrero en el que ens transmet el seu interès en el paisatge, la muntanya i els oasis de la natura que encara podem trobar en el desert del nostre món altament urbà i tecnificat i inspirant-se en la llegenda del mite del comte Arnau.

​

Per la tarda, en Samuel Aranda va fer una xerrada basada en la seva experiència personal sobre la seva estada en diversos païssos en conflicte, així com la seva trajectòria i col·laboració amb diversos mitjans de comunicació internacionals. 

​

Samuel Aranda va ser el guanyador del World Press Photo (any 2012) i Premi Nacional Espanyol de Fotografia, Ortega y Gasset (2016), entre d’altres distincions i premis, a més de ser col·laborador de diverses publicacions internacionals com National Geographic, Sunday Times Magazine, Stern, Le Monde, El Pais Semanal, The New York Times...

​

Cinema

​

A l'acabar la fira/mercat es va projectar, al Cinema Montgrí, la pel·lícula “La Sal de la Tierra” de Sebastian Salgado i dirigida per Win Wenders y Juliano Ribeiro.

​

“La sal de la tierra” és una pel·lícula documental sobre la vida i obra del prestigiós fotoperiodista brasiler Sebastiao Salgado, membre de l'agència Magnum i guanyador de diversos premis World Press Photo, del Hasselblad i el Príncep d'Astúries de les Arts; el 2001 fou nomenat representant especial d'UNICEF, i és membre d'honor de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències dels Estats Units.

 

Premis de la pel·lícula:


Premis Oscar: Nominada al Millor Llargmetratge Documental

Premis César: Millor Documental

Festival de Cannes: Premi Especial del Jurat ("Un Certain Regard")

Premis Goya: Nominada a la Millor Pel·lícula Europea

Festival de San Sebastián: Premi del Públic

Independent Spirit Awards: Nominada al Millor Llargmetratge Documental

Premis Platino: Millor Documental

​

https://www.youtube.com/watch?v=nbNAXC8kqT0 (Tràiler La Sal de la Tierra)

​

​

​

 Imatges de la Fira de la Fotografia a la Plaça de la Vila de Torroella. Fotos: Quim Puig

Pau Guerrero. Foto: Quim Puig

Samuel Aranda. Foto: Quim Puig

Cartell de la pel·lícula

El fotògraf Sebastian Salgado

bottom of page